top of page

Årets feminist

Feministakademin under flera år på internationella kvinnodagen den 8 mars delat ut priset ”Årets feminist”. Priset går till en person som under året eller genom åren gjort en betydande insats för kvinnors rättigheter, feminismens befrämjande och för ett ökat jämställt samhälle.

Pristagare

2023 journalisten Annica Lindström 

2020 professor Anja Hirdman

2019 forskaren Marjo Liukkonen

2018 konstnär och kläddesigner Minna Palmqvist

2017 författaren Carina Karlsson

2016 föreståndare Danuté Mituziené

2015 Genusfotografen, Tomas Gunnarsson

2014 Head Coach Sweden Pia Sundhage

2013 jur. dr i folkrätt/juridik Jenny Wetterstrand

2012 professor Carin Holmquist

2011 professor emerita Madeleine Leijonhufvud

2010 filmaren Nahid Persson Sarvestani

2009 president Tarja Halonen

2008 politikern Viveca Eriksson

2007 politikern Eva Biaudet

2006 jämo och juristen Claes Borgström

2005 regissören Suzanne Osten

2004 professor Berit Ås

2003 författaren och journalisten Maria-Pia Boethius

2002 statsrådet Marianne Laxén

Guld ram kvadrat

Årets feminist 2023

Journalisten Annica Lindström 

#metoo-rörelsen blev en global väckarklocka, en påminnelse om hur väldigt tyst det är kring sexuella trakasserier och sexuellt våld mot kvinnor – och mot män. Vi tiger för att det är svårt, för att vi skäms, för att det är pinsamt, för att vi viftar bort och bagatelliserar.
Det gjorde inte Årets feminist Annika Lindström. Hon tog en väl känd offentlig hemlighet om övergrepp och trakasserier inom kultur-Åland, och vägrade släppa taget. Med den professionella journalistens envishet och känsla för de viktiga frågorna klämde hon hål på tystnaden, och ut strömmade berättelserna som ett helt samhälle tigit ihjäl.
Feministakademin på Åland gläds åt att Annika Lindströms särskilda variant av grävande journalistik, den modiga, envisa och taktfulla, nu givit möjligheten till öppna samtal och ett slut på en osund kultur. Annika Lindström visar varför yttrandefrihet, pressfrihet och journalister som gör sitt jobb är en förutsättning för feminism, frihet och förändring.

Annica_Lindstrom.jpeg
anjah(1)_edited.jpg

Årets feminist 2020

Professor Anja Hirdman

Vad är maskulinitet och manlighet, och hur konstrueras den i media, i bildspråk, i våra huvuden? Varför blir både kvinnan och mannen allt mer sexualiserade i det offentliga rummet?

Detta är frågor som Årets feminist 2020, Anja Hirdman, ägnat sin forskarkarriär åt, envist grävande efter vindlingar och vändningar som kan hjälpa oss att förstå varför vi ser och känner som vi gör.

När man läser Anja Hirdman känner man sig ofta lurad – inte av henne utan av den konstruktion av kön och sexualitet hon blottlägger.

Efter #metoo behöver vi bättre verktyg för att förstå kopplingen mellan maskulinitetsnormer, kvinnohat och våld, mellan känslouttryck, autenticitet och medial verklighetsbeskrivning.

Anja Hirdman ger oss svar, utan att för ett ögonblick ge avkall på vetenskaplig stringens och klarhet. Hennes forskning ställer frågor som det anstår oss att besvara.

Årets feminist 2019

Forskaren Marjo Liukkonen

I Finlands historia finns brutala, bortglömda händelser, för plågsamma och skamfyllda att tala om. Det fanns en tid då kvinnor på den röda sidan i landets inbördeskrig beskrevs som degenererade och olämpliga att fortplanta sig, då de våldtogs och avrättades.

Årets feminist är Marjo Liukkonen, forskaren som rycker undan denna glömskans ridå och skriver ut sin ilska över kvinnomord, rashygien och pojkbarn som beordrades att bli bödlar. I sin forskning ger Marjo Liukkonen röst åt de kvinnor som summariskt avrättades i fånglägret i Hennala 1918, åt dem som svalt ihjäl, dem som våldtogs, åt dem vars barn hölls i fångenskap och dog.

Feministakademin på Åland vill med årets pris betona vikten av en helad historieskrivning, där det som hände erkänns och granskas, och där upprättelse ges till dem som i sina liv bara möttes av våld och brutalitet. Marjo Liukkonen lyssnar och för berättelserna vidare där många andra helst vill glömma.

Marjo_2x.jpeg
minna_palmqvist_photo_ Marta_Thisner.jpeg

Årets feminist 2018

Konstnär och kläddesigner Minna Palmqvist


Kvinnors kroppar trilskas och bråkar. De tar spjärn mot resårer, knappar och spännen, de vill frihet allra mest när de blir inspärrade i snäva förväntningar om skönhet, form och mode.

 

Årets feminist är Minna Palmqvist. Hon skapar plagg som ställer frågor. Hon låter sig inte vara ifred med det förväntade. Hennes kläder, hennes installationer, hennes provdockor inte bara bryter normer, utan diskuterar dem, fnissar åt dem och erbjuder alternativ.

 

Med sin tydliga feministiska utgångspunkt kombinerar Minna Palmqvist det oförenliga, snygga, användbara kläder som inte bara behagar, utan också provocerar, babblar och putar ut. Feministakademin på Åland vill med årets pris lyfta fram en ung skapande kvinna som inte bara pratar feminism, utan i sitt arbete lever i frågorna och ger svaren. Minna Palmqvist konstruerar åsiktsplagg, skönhetsfrågor och helt vanliga t-skjortor - för en kvinnlighet och kvinnor som kan vara många saker samtidigt.  

bottom of page